Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čichavec Perleťový - info

2. 1. 2009

Čeleď: Osphronemidae (Guramovití)
Anglicky: Diamond gourami
Biotop: Asie.
Objeveno: Bleeker, 1852.
Původ: Jihovýchodní Asie: Indonésie, Thajsko, Malajsie.
Lokalizace: Celá nádrž
Délka života: Cca 10 let.
Dop.počet ryb: Chovat v páru. Možno i v hejnu, v době tření samci spolu bojují (nutné úkryty).
Min.velikost n.: 100 litrů.
Krmení: Všežravec - živé, mražené, vločkové, granule, přikrmovat zelenou potravou.
Pohlaví: Sameček má hřbetní ploutev protaženou vzadu do špičky. Samička je menší, plnější v bříšku a má zakulacenou hřbetní ploutev. U samečka v době tření celá spodní a přední část těla sytě zčervená. Na bocích má výrazný podélný černě zbarvený proužek /oba/.

  Snášenlivost:   Klidná, mírumilovná ryba. Občas lekavá, citlivá na otřesy. Samci jsou k sobě agresivní a v době tření svádějí urputné souboje. V menší nádrži je proto možné chovat jen jednoho samce, ve větších, dobře osázených nádržích, kde se slabší samec může ukrýt, lze chovat více kusů.

 

  Charakteristika:   Rybky jsou lekavé při otřesech a prudkých pohybech u nádrže. Doporučuje se chovat je ve společnosti stejně mírných rybek, jinak se bude schovávat. Vyžaduje prostor pro plavání. Nádrž hustě osázená s úkryty pro samičky. Čistá voda a dobrá filtrace. Pozor na slepou hladinu! Nádrž musí být zakrytá, jinak mohou vyskočit nebo se nachladit. Je to odolná ryba nenáročná na prostředí. Potěr ostatních ryb samozřejmě považují za příjemné zpestření jídelníčku. Pohlavně dospívá ve druhém roce.